Как се постига разнообразно и здравословно хранене? Най-важно е поемането на балансирано количество храни, богати на хранителни вещества и с нискоенергийна стойност. Хранителната пирамида показва какви количества може да се консумират от една хранителна група. Допълнително се оценява хранително-физиологичната стойност на принципа на светофара.

Нискокалорични напитки:

Минимум 6 чаши дневно (по 250-300 ml) напитки (минерална или чешмяна вода, неподсладен билков или плодов чай, включително 1 чаша плодов или зеленчуков сок)

Зеленчуци, салати, плодове:

5 порции дневно плодове и зеленчуци, т.е. около 400 g зеленчуци и салати, както и 250 g плодове (една порция=една пълна шепа, около 120-130 g)

Пълнозърнест хляб, мюсли, паста, кафяв ориз, картофи:

4-6 филии хляб дневно или 3-4 филии хляб плюс 50-60 g зърнени храни и 200-250 g картофи или макаронени изделия (най-добре пълнозърнести) или 150-180 g ориз (кафяв)

Млечни продукти, месо, риба:

Дневно 3 порции мляко и млечни продукти (напр. мляко и кисело мляко с 1,5% масленост, нискомаслена извара и сирене с 30-45% мазнини) и 1 порция месо, наденица, морска риба или яйце.

Мазнини, масла:

Максимум 2 супени лъжици дневно (около 30 g). Особено полезни са богатите на прости, сложни ненаситени мастни киселини и мастнораз­творими витамини, например олио от маслини, рапица, слънчоглед, царевичен зародиш и соя. Да се намали приема на животински мазни­ни, като масло, свинска мас и сметана.

Сладки и солени храни, алкохол:

От време на време можете да си позволите парче сладкиш или шоколад.
BACK