Съвети за намаляване на мазнините за „професионалисти“

  • Ограничете яденето на храни, които са с високо съдържание на наситени мазнини (тлъсто месо, колбаси, сирене и т.н.).
  • За намаляване на мазнините, използвайте студено пресовани масла за Вашите салати, като например шафраново, рапично, слънчогледово олио или зехтин.
  • За по-здравословна термична обработка можете да използвате устойчиви на топлина рафинирани масла, като например зехтин, рапично и слънчогледово олио.
  • Заменете маслото с нискомаслено такова или с диетичен маргарин (40% мазнини).
  • Използвайте нискомаслени методи на готвене като задушаване, печене с вулканични камъни във фурната, готвене във фолио, в глинен съд или в хартия за печене, както и печене или пържене в незалепващ тиган с минимално количество мазнина. Пресните зеленчуци, сварени в малко вода, съдържат много витамини и са с ниско съдържание на мазнини.
  • Използвайте кисело мляко вместо сметана за по-леки салатени сосове. Ако не искате да се откажете напълно от майонезата, разредете малко количество от нея с кисело мляко или извара.
  • Сосовете за месо могат да бъдат сгъстени с варени и пюрирани картофи или зеленчуци.
  • Пресните зеленчуци (домати, краставици, чушки, репички, и т.н.) с пресни билки и обезмаслена извара са чудесна алтернатива на сандвичи с колбаси и сирене.
  • Избягвайте хидрогенираните растителни мазнини, когато е възможно, като например тези в картофения чипс, готовите ястия, глазури и сладкиши. За намаляване на мазнините, избягвайте продукти, при които в списъка на съставките присъстват „хидрогенирани растителни мазнини и / или масла“. В тях се съдържат особено неблагоприятни мастни киселини.
  • Растителният маргарин, който е маркиран като „богат на ненаситени мастни киселини“, се препоръчва за намазване върху хляб.
  • Внимавайте за скритите мазнини. Само един кроасан (70 гр) съдържа 24 грама мазнини!

BACK